Whatsapp Whatsapp
Telefon Hemen Ara
Atatürk Bulvarı Şanlı İş Merkezi No: 105/301 Kızılay ANKARA 0 (546) 763 46 46 - 0 (506) 061 06 06

Ankara Leke Tedavisi

Lekeler Neden Oluşur?

Lekeler kadın erkek demeden herkesi problemi haline gelmiş bir problemdir. Lekelerin oluşmasının birden çok sebebi olmakla beraber genel olarak lekelenmelerin en büyük sebebi güneştir. Güneş ışınları cildimizin erkenden yaşlanmasına, kurumasına ve cildimizde lekelerin oluşumuna sebep olur. Güneşin zararlı etkilerinden korunmak için yaz kış güneş koruyucu sürmeden dışarı çıkılmamalıdır. Genelde insanlar sadece yaz aylarında güneşin daha çok geldiği zamanlarda güneş koruyucu kullanmaya başlarlar, bu oldukça yanlış bir harekettir. Güneş ışınları yaz kış bize temas eder, bulutların arasından görünen güneş ışınları da cildin lekelenmesine sebep olur. Şöyle bir örnek vermek gerekirse; sahilde güneşlenen bir insan da güneşten bronzlaşır aynı şekilde kışın dağa kayak yapmaya çıkan insanlar da kıpkırmızı olurlar. Özellikle dağ sahilden daha yüksek olduğu için güneşe daha yakındır ve güneş ışınlarına daha çok maruz kalırsınız bu sebeple güneş nasılsa yakmıyor diye düşünerek kış aylarında da güneş koruyucu sürmeyi ihmal etmeyin. Güneşten kaynaklı lekeler, cildin kendini koruma mekanizmasından kaynaklıdır, cilt kendini korumak adına soyulmakta cilt kendini yenilemeye çalışmaktadır.

Gebelik döneminde olan kadınlarda da lekeler meydana gelebilir, gebelik lekeleri hem bebekte hem de annede görülebilir. Doğum kontrol hapları da ciltte lekelenmeler oluşturur. Hormonlarınızı değiştirdiği için cilt savunmasız kalabilir. Ağdadan kaynaklı cilt kararmaları, yaşlılık, ilaç kullanımı gibi durumlarda da cildimizde lekeler meydana gelebilir. Bu gibi durumlarda cildi tahriş edici uygulamalardan kaçınmalı profesyonel bir yardım almalıyız.

Sonradan Oluşan Lekeler

Melezma

Hamilelik ve doğum kontrol haplarının kullanımı sonucu hormanal sebepler güneş ışığına maruz kalmanız bile leke oluşumuna sebep olabilir. Kadınların hormonları çok daha sık değiştiği ve ilaç kullandıkları için kadınlarda daha fazla görülmektedir. Bu tür lekeler daha bariz ve alın, yanak bıyık bölgelerinde görülebilir. Simetrik görünen lekelerdir. Bu lekelerin asıl oluşum nedeni ilaçların güneş ile etkisinden kaynaklandığı için, ilaç kullanırken güneşten korunmaya dikkat etmeli özellikle hamile bayanların güneş koruyucu sürmeden dışarı çıkmamaları önerilir. Doğum kontrol haplarını düzenli kullanıyorsanız da yaz kış güneş kremi kullanmayı ihmal etmeyin.

Leke Tedavisi Nasıl Yapılır?

Lekeler tedavi edilirken tek bir tedavi yöntemi yoktur, birden fazla tedavi yöntemi bulunmaktadır. Kişinin nasıl bir cilt yapısına ve lekelerin ne çeşit olduğu büyüklüğü önemli faktörlerdir.

Kimyasal Peeling Yöntemi

Leke tedavisinde en sık kullanılan işlemlerdendir. Kimyasal peeling( deriyi soyma işlemi) deriyi kimyasal ajanlar kullanarak soymayı amaçlar. En sık tercih edilen kimyasal ajanlardan biri de glikolik asit diğer ismiyle meyve asitleridir. Bu leke tedavisi yöntemi derin lekelere sahip aşırı koyu lekelerde yeterli olmayacaktır. Bu leke tedavisi hafif leke problemi yaşayan bayanlar için daha uygun olacaktır. Lekelerin yoğunluğuna göre 2-4 hafta aralarla 4-6 hafta arasında bitmektedir. Kesin bir uygulama süresi ve aralığı için mutlaka leke tedavisi yaptıracağınız merkezden bilgi almalısınız.

Enzim Peeling Yöntemi

Enzim peeling yöntemi son yıllarda popülerliğini kazanmış yeni bir yöntemdir. Cilde uygulanan özel bir maske karışımı yardımı ile ciltten lekeleri soyarak cildin temizlenmesi sağlanır. Cilde uygulanan maske 8-10 saat bekletilir ve süre bitiminde maske ılık su yardımı ile çıkarılır. Maske çıkarıldıktan sonra cilde özel bir krem sürülür. Bu tedavide 4-6 ay süre ile düzenli krem uygulanır. Cilde sürülen özel maske içeriği ciltte oluşan hafif lekelerin soyulmasında oldukça etkili bir yöntemdir.

Bu tür leke tedavilerine devam ederken mutlaka güneşten korunmalı ve mümkün olduğunca dışarı çıkmamalısınız, cildi tahriş edebileceğinden bu tür uygulamaların kış aylarında yapılması daha uygun olacaktır.